Veel gestelde vragen

Wat is Vitaliteit?

Een synoniem voor vitaliteit is levenskracht. Vrij vertaald betekent dit: energie (kracht) om te leven (Latijnse woord voor Vita).
Kijk je naar de relatie tussen vitaliteit en gezondheid, fysiek en mentaal, dan wil het zeggen dat je niet ziek bent en je fit voelt. Maar dat niet alleen. Vitaliteit reikt verder. Ook de emotionele ontwikkeling en zingeving aan het leven zijn van belang.

Daarom wordt vaak gezegd dat vitaliteit betrekking heeft op zowel het lichaam (ook hart) en hoofd. Deze 2 onderdelen zijn op een positieve manier in balans wanneer je vitaal bent. Je blaakt van de energie, beschikt over mentale veerkracht, staat positief in het leven, ervaart levensvreugde, hebt doorzettingsvermogen en bent bevlogen.
Kortom: je zit lekker in je vel, straalt en kunt de hele wereld moeiteloos aan. Als vitaliteitscoach help ik jou om dat stadium te bereiken.

Wat kan een vitaliteitscoach voor mij betekenen?

Als vitaliteitscoach begeleid ik mensen bij het verkrijgen van een gezond, vitaal en energiek lichaam. Als zij lekker in hun vel zitten, voelen ze zich vanzelfsprekend beter. Zowel mentaal als lichamelijk!
Ik ga met jou in gesprek, nadat we een aantal testen hebben gedaan. Al pratende formuleren we een doel. Dat kan bijvoorbeeld zijn: afvallen of meer conditie krijgen, meer rust vinden etc.
Ik geef je inzicht in hun eigen situatie en laat zien welke stappen je kan nemen om die te veranderen als je niet tevreden bent. Die stappen maken we concreet en passen die direct in de praktijk toe. Zo breng ik samen met jou veranderingen aan in je voeding, beweging en/of stress-level. Ik ben de stok achter de deur die ervoor zorgt dat er ook echt iets gebeurt.

Wordt een bezoek aan een vitaliteitscoach vergoed?
Er wordt helaas nog weinig vergoed door zorgverzekeraars. Vaak hebben mensen ook geen rekening gehouden met het kiezen van een zorgpakket. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en zorgpakket is er wel of geen (beperkte) vergoeding. Steeds vaker vergoeden werkgevers (vitaliteit)coach trajecten. Mocht u daar vragen over hebben, neem dan gerust contact met mij op. Voor meer informatie verwijs ik je naar de pagina "Vergoeding"
Kun je ook een gesprek aan huis krijgen?
Een gesprek aan huis is zeker mogelijk. Het kan zijn dat je thuis meer op je gemak bent of omdat het praktisch niet mogelijk is om langs te komen. Ook is het mogelijk om af te spreken op een andere locatie (bijvoorbeeld werk) of een wandelafspraak. In bepaalde situaties kan een coachgesprek tijdens een wandeling zeer verfrissend werken. Neem contact met mij op om een afspraak te maken.
Wat is het verschil tussen een diëtist en een vitaliteitscoach?
Een vraag die veel gesteld wordt is, wat het verschil is tussen beide beroepen? Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij ondergewicht, overgewicht of obesitas, maar ook voor advies bij medische klachten zoals diabetes, een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld darmklachten. Een vitaliteitscoach kijkt zowel naar het mentale als het lichamelijke deel. Daarbij is hij opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Over het algemeen begeleidt een vitaliteitscoach mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten of oorzaken stuurt een vitaliteitscoach je door naar de huisarts of diëtist.
Moet ik een verwijzing hebben van de huisarts of een specialist?
Nee dat is niet nodig. Het gebeurt wel dat een huisarts, fysiotherapeut of andere specialist je doorstuurt naar een vitaliteitscoach. Dat hoeft echter niet. Je kunt zonder toestemming van een specialist gebruik maken van de diensten van een vitaliteitscoach.